Vores byggeprojekt #1

Byggeguide – planlægningen

Selvbyg, medbyg eller nøglefærdig hus?

Flere har efterspurgt en byggeguide med step by step trin.
Her kommer første del af byggeguiden, selve planlægningsdelen. Indlægget tager, med reference til vores erfaringer, udgangspunkt i de indledende faser i byggeprocessen.

STEP 1
Hvis i ikke allerede har anskaffet jer en grund, så er det aller første step, hvis drømmen om nyt hus skal føres ud i livet. Inden køb af grund er det en rigtig god ide, at tjekke lokalplan og servitutter for at se, om der er særlige krav til størrelse, placering af hus på grund, udseende eller materialevalg.
Det er relevant, at undersøge om der er krav om, at huset SKAL bygges efter BR2020 eller om det tilladt, at bygge efter BR2015. BR står for bygningsreglement – og det handler om hvilke krav der er til energiklassen, herunder bl.a. isolering, vinduer, opvarmning m.m. Se mere om de specifikke krav til både BR2015 og BR2020, her.

Er BR2020 besværet værd?
Vi bygger selv efter BR2015 trods vi er i 2017. Arkitekten rådede os til at ‘nøjes’ med at bygge efter BR2015, da vi ikke ville få nok ud af den store økonomiske merudgift BR2020 ville give. Vores hus bliver dog stadig energi klasse A.

STEP 2
Allerede her, skal man gøre sig nogen overvejelser om man ønsker at være selvbygger, medbygger eller om det skal være totalbyg, altså om fx. et typehus-firma, så som HusCompagniet skal lave et nøgle færdigt hus? Hvis i ønsker at bygge med et typehus-firma, så har de som ofte færdig lavet plantegninger. Ikke at mindre rettelser ikke er muligt, men de har færdige skabeloner der tages udgangspunkt i – så her er det ikke nødvendigt selv at rekvirer arkitekt eller bygningskonstruktør. Der findes dog mange totalentreprise firmaer, som også bygger totalfærdige huse ud fra de tegninger man har fået tegnet ved arkitekt eller bygningskonstruktør.

Arkitekt eller bygningskonstruktør?
Hvorvidt om man vælger arkitekt eller bygningskonstruktør, så er det en god idé – at man undersøger om der er statiske beregninger samt energiramme med i tilbuddet. Vi har givet 10.000 inkl moms ved ingeniør for statisk beregning og energiramme foruden arkitekt, som ved BAKS arkitekt lå på 110.000 inkl moms. I arkitektens tilbud var der plantegning, facadetegninger, beliggenhedsplan samt myndighedsprojekt – arkitektfirmaet stod for at søge byggetilladelse og korrespondere med kommunen.

Ønsker man fx. at få tegnet et hus ved arkitekt som efterfølgende skal bruges til et totalentreprise firma, som så skal sørge for et nøglefærdigt hus, vil der foruden arkitektens tegninger skulle laves komplet byggesæt. Disse kan laves af både ingeniør og bygningskonstruktør. Nogen totalentreprise firmaer har ingeniør og/eller bygningskonstruktør i huset, hvor her ville det ikke være nødvendigt selv at rekvirere komplet byggesæt.

Vi er selvbygger, og med det menes – at vi laver hvad muligt selv og det vi ikke selv kan lave, står vi selv for at rekvirere. Derudover står vi selv for at koordinere hele byggeprocessen. Komplet byggesæt fra ingeniør/bygningskonstruktør har altså ikke været nødvendigt for os at få.

Lad mig forenkle vores udgifter i step 2:
Arkitekt 110.000kr inkl moms
Statisk beregning og energiramme 10.000kr inkl moms
Byggetilladelse ved kommunen 1260kr inkl moms.
I alt 122.060kr inkl moms.

TIPS: Da vi byggede vores gamle hus i 2014, fandt vi en plantegning på nettet som vi forelskede os i. Her havde vi altså ikke brug for en arkitekts ideer og kunstneriske forslag. Der var kun få ændringer til den plantegning vi havde fundet på nettet, og derfor valgte vi en bygningskonstruktør. Hvilket var én rimelig stor besparelse i forhold til arkitekt.
Bygningskonstruktøren tegnede huset ud fra den plantegning vi havde fundet – og efterfølgende rekvirerede vi en ingeniør til at lave statisk beregning og energiramme. Her under ses et billede af plantegningen på vores gamle hus. skaermbillede-2017-05-11-kl-11-52-20
Ved denne løsning så udgifterne således ud:
Bygningskonstruktør 35.000 inkl moms.
Statisk beregning og energiramme 10.000 inkl moms
Byggetilladelse ved kommunen 1260 inkl moms.
I alt 46.260kr inkl moms.

I henhold til vores to byggeprojekter gav bygningskonstruktør altså én ‘besparelse’ på 75.800kr i forhold til arkitekt. Tallene er taget ud fra vores byggeprojekter og er derfor vejledende.

Billeder af vores sidste selvbygger hus. H-hus på 204kvm hus + garage og overdækket. Bygget i 2014 efter BR2015. Samlet byggepris 2.900.000kr Solgt i november 2016 ved Nybolig Vejen på blot 4 dage. Salgspris 3.495.000kr.
img_0232

img_0229

img_0221

img_0257

img_0267

img_0268

img_0386

img_0262

17 kommentarer

  • Maria

    Hej Kimi. Tak for meget inspiration. Vil lige høre om du ved hvor jeres cederlameller til udvendig beklædning er fra, navn og mærke? Er nemlig selv på jagt🙈

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Åh. De er bare købt ved Davidsen 😃 eller deres byggeafdeling bestilte dem hjem til os.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussi

    Hej igen Kimie

    Håber det er ok jeg spørger igen. Nu da I er selvbyggere, var i da rundt og samle tilbud på det som I ikke selv kunne for først derefter at kunne lave et budget?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Hej igen.

      Nej, det har vi ikke. Det andet hus vi bygger, og min mand har stor viden, så han lavede et estimeret budget 🙏🏻😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sussi

      Åh ja det er da super. Hvad gjorde I første gang? Og din mands estimerede budget var det nok for banken ? (Selvom I selvfølgelig ikke skulle låne alle pengene)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Det samme førstegang..

      Banken fik ikke detaljeret budget – de fik blot samlet låne-pris, samlet byggepris og et grov overslag på materialevalg.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sussi

      Kanon 🙂 Tak for svar

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Virkelig spændende blog du har. 🙂 Jeg har et par spørgsmål, som jeg ikke har kunnet finde svar på. Så derfor vil jeg høre, om du vil fortælle, hvor meget I selv har lavet både i forhold til jeres gamle hus og også jeres nuværende? Jeg kan læse i har været selvbygger på begge projekter. Men hvor stor en del har I lavet selvbyg på? Har I også selv stået for fundamentet?
    Vi går nemlig også selv med byggeplaner og kan ikke helt finde ud af, hvilken løsning der er bedst for os – min mand er også håndværker.
    Bedste hilsner fra
    Camilla

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussi

    Hej igen Kimie
    Hvor længe regner I egentlig med at være igang med byggeproces i det nye hus? Altså fra udflytning af det gamle til indflytning i det ny

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Hej igen..

      Vi forventer huset færdigt ila 6-7 uger. Så har det taget os 8 måneder i alt.
      Vi flyttede fra det “gamle” hus november sidste år, da det blev solgt på 4 dage – så vi var slet slet ikke klar med tegninger eller tilladelser.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sussi

    Virkelig et godt indlæg med gode konkrete råd. De 2,9mill var det inkl grund?
    Hvad har I gjort med sådan noget som køreplader og hvad ved jeg der skal bruges under processen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Tak! Dejligt, du finder indlægget relevant ;-).

      De 2,9 var med grund (den kostede knap 600.000).

      Altså. Køreplader og alt det andet overflødig skrammel smed vi egentligt bare ud bagefter. Vi har selvfølgelig også køreplader, der hvor vi er ved at bygge nu. Måske man skulle bortgive dem istedet :-))..

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sussi

      Yes så kan jeg bedre forstå 😀 Smed I køreplader ud? I havde simpelthen jeres egne?

      Må jeg spørge hvad I er blevet mest overrasket over i processen? Det kan være noget der viste sig at være særligt besværligt, omstændeligt, dyrt eller andet. Det er jo disse ting der kan være svære at gennemskue

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Åh. Du tænker på sådan nogle jern køreplader. Nej, dem havde vi ikke… Vi brugte bare træplader 😝

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Hov. Jeg var lidt for hurtig, fik ikke svaret på det sidste af dit spørgsmål.

      Nu, er det jo anden gang indenfor 3 år vi bygger – så vi er klart blevet bedre til hele processen. Først hus vi byggede, kunne jeg nærmest ligge vågen hvis dit eller dat ikke lige spillede – og sådan er det altså bare når man er selvbygger. Der er mange ting der skal koordineres. Tegningerne fra fx. arkitekt er taknemlige – og ikke alt fungerer i praktisk. Fx. vores garageport som de havde tegnet i cedertræs lameller – det kan ikke lykkedes, så vi ‘nøjes’ med alm. port. På toiletterne havde vi købt vola trykknapper – i sidste uge kom VVS’eren så, og han sagde det kan vi ikke, da vi ikke kan komme ind til dem. Der er mange gange, hvor vi må sadle om. Og det kan hvertfald jeg, noget bedre håndtere denne gang. Vi skulle have haft brune vinduer – da de kom (til HELE huset) så var de koksgrå… Jamen, min kommentar var: heldigvis er de ikke røde :-)…

      Spørg endelige løs, hvis du har flere spørgsmål.. Går i med byggetanker, eller er i måske igang?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sussi

      Undskyld jeg først svarer nu. Har simpelthen ikke set at du havde svaret på mit spørgsmål. Ej hvor godt at I har mere ro i det den her gang. Er manden håndværker og knokler eller har I håndværker til det meste? JAAA vi går med byggekraner og vil så gerne selv være med i processen hele vejen. Men vi skal turde det både i forhold til økonomi og det hele. Er det bygningskonstruktørens tegninger I har haft med til de forskellige leverandører fx mursten og tag osv?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kimiefalk

      Min mand er el-installatør – og ret god med hænderne 🙂 . Vi har pudset hus denne gang. Men altså, vi har ikke komplet byggesæt – da vi ikke har total entreprise. Vi har kun plantegning og statisktegninger . Det er suverænt manden der står for bestille alt materiale igennem bla. Davidsen

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores byggeprojekt #1